Hoofdstuk 2 Zorg

Dit is een hoofdstuk uit het boekje Rondkomen in Apeldoorn.

2.1 Zorgtoeslag

Zorgtoeslag is een vergoeding van de Belastingdienst voor de kosten van uw zorgverzekering.

2.2 Tegemoetkoming wettelijk eigen risico

Als u hoge kosten voor zorg en een laag inkomen heeft, kan de gemeente u helpen. U kunt ieder jaar 1 keer 50% van uw gebruikte eigen risico terug krijgen. Deze vergoeding heet ‘tegemoetkoming wettelijk eigen risico’.

Voorwaarden

  • U bent 18 jaar of ouder.
  • Uw inkomen is lager dan de inkomensgrens. Bekijk de inkomensgrenzen op www.apeldoorn.nl/inkomensgrenzen-minimaregelingen inkomensgrenzen.
  • De tegemoetkoming eigen risico is ieder jaar aan te vragen vanaf 1 februari.
  • Voor studenten geldt: u kunt de tegemoetkoming alleen aanvragen als u student én alleenstaande ouder bent.
  • www.apeldoorn.nl/tegemoetkoming-wettelijk-eigen-risico

2.3 Bijzondere bijstand

Soms heeft u opeens extra kosten doordat er onverwacht iets verandert. Kunt u dit niet zelf betalen? Dan kunt u misschien geld krijgen waarmee u de kosten kunt betalen. Dit heet ‘bijzondere bijstand’. Bijzondere bijstand kunt u soms ook krijgen voor zorgkosten. www.apeldoorn.nl/bijzondere-bijstand

2.4 Vergoeding aanvraagkosten gehandicapten-parkeerkaart

U kunt de kosten voor de aanvraag van een gehandicapten-parkeerkaart soms terugkrijgen. U kunt de kosten terugkrijgen als uw inkomen lager is dan de inkomensgrens. Bekijk de inkomensgrenzen op www.apeldoorn.nl/inkomensgrenzen-minimaregelingen. U moet dit doen binnen 6 maanden na de aanvraag van de gehandicapten-parkeerkaart.

2.5 Mantelzorgwaardering

Zorgt u langer dan 3 maanden, of meer dan 8 uur iedere week, voor een bekende of een familielid? U bent dan mantelzorger. Gemeente Apeldoorn bedankt u als mantelzorger voor uw werk door ieder jaar 1 keer een geldbedrag op uw Stadspas te geven. Dit geldbedrag heet de Mantelzorgwaardering. U kunt de mantelzorgwaardering ieder jaar 1 keer aanvragen via De Kap.

2.6 Zorgkosten bij lichamelijke ziekte of handicap

TB Stichting Apeldoorn helpt inwoners van de gemeente die een lichamelijke ziekte of handicap hebben met het betalen van de zorg. Kunt u geen geld krijgen van een verzekering, fonds of sociale instelling? TB Stichting kan u helpen met geld.

2.7 Hulp voor mensen met een beperking

Het Bluyssen Fonds biedt financiële hulp aan mensen met een beperking zodat zij mee kunnen doen met hun omgeving. Bijvoorbeeld door het kopen van een brommobiel, gehoorapparaat of elektrische fiets.

2.8 Vind een maatje bij Team ED

Bij Team ED werken mensen met ervaring met verslaving, criminaliteit en psychische problemen. Deze mensen zijn geen hulpverleners maar hebben dezelfde problemen gehad en zetten zich in als maatjes.

2.9 Hulp bij stoppen met roken

Stoppen met roken en stoppen met vapen is goed voor uw gezondheid én voor uw portemonnee. Veel mensen willen wel stoppen, maar het kan moeilijk zijn om dat alleen te doen. Vaak lukt het wel met professionele hulp. Die hulp is gratis, uw zorgverzekering betaalt de kosten. U vindt hier een aantal mogelijkheden.

  • Huisarts - Bespreek met uw eigen huisarts dat u wilt stoppen met roken of vapen.
  • www.ikstopnu.nl - Hulp bij het kiezen van de beste aanpak.
  • Stoplijn - Bel gratis 0800 1995 voor directe steun.